Kleding perfect op maat maken lijkt misschien lastig, maar kan soms best eenvoudig zijn. Vooral het basispatroon van een rok kun je vrij gemakkelijk zelf tekenen. Perfect op jouw maat gemaakt.
Wat heb je nodig?
- Patroon papier
- Gewoon A4 papier
- Een lineaal
- Een meetlint
- Pen of papier
Aan de slag!
Wil je direct vol enthousiasme aan de slag op patroon papier? Hold your horses. Om een beter idee van de verhoudingen te krijgen zou ik eerst beginnen met een tekening op schaal op een A4 papiertje. Deel daarvoor onderstaande maten nog eens door 4, zodat je tekening op 1/4e schaal is.
Je start met het bepalen van je maten. Voor het tekenen van een rok heb je de volgende afmetingen nodig:
HO = Is je heup omtrek. Deze meet je over het breedste deel van je heupen. Deel dit door de helft, en tel daar een cm bij op. Dus is je heupomtrek 100 cm? Dan is HO = 51 cm
HH = De verticale afstand tussen je taille en het breedste deel van je heupen. Dit kun je het beste meten door op een stoel te gaan zitten, en de hoogte van je broek of rok boord en de stoel te meten.
TO = Taille omtrek. Deze meet je op de hoogte waar je je handen in je zij zet. Ook deze deel je weer door de helft en tel hier een halve cm bij op. Dus is je taille omtrek 70 cm? Dan is TO = 35,5 cm
Y = Het verschil in breedte tussen je heupen en je taille, en dus de ruimte die we straks door middel van coupe naden gaan innemen. Dit bereken je door HO – TO = x en daarna doe je x / 5. Dus in het voorbeeld dat we hiervoor gebruiken doe je 51 – 35,5 = 15,5 en daarna dus 15,5 / 5 = 3,1. Y is dan dus 3,1.
Stap 1: Teken boven aan je papier een lijn zo breed als HO
Stap 1: Teken een lijn zo breed als HO op je papier
Stap 2: Trek een lijn naar beneden in de lengte van je HH. Trek op die hoogte nog een horizontale lijn.
Stap 3: Teken de lengte van de rok. Deze bepaal je helemaal zelf en kun je het beste meten met het meetlint vanaf je taille tot aan de gewenste lengte.
Stap 4: De zijnaad zit nooit helemaal precies in het midden, maar een halve centimeter verder naar rechts waardoor het voorpand iets groter wordt.
Stap 5: Teken 0,5 cm lager dan de taille een lijntje, deze gebruik je straks voor je nieuwe heuphoogte.
Stap 6: Teken horizontaal boven de zijnaad een lijntje op 1 cm hoogte. De breedte van deze lijn is twee keer de afstand Y, en deze teken je vanaf de zijnaad.
Nog steeds in stap 6 teken je nu ook de zijnaad in een mooie ronde lijn naar de bovenste horizontale lijn toe. Je tekent dit op deze manier omdat je heupen natuurlijk niet recht, maar rond zijn.
Om stap 6 af te ronden teken je nu een nieuwe, ronde lijn vanaf de zijnaad naar de verlaagde midden achter (MA) lijn en ook naar de midden voor (MV) lijn.
Stap 7: Nu gaan we het verschil in breedte tussen je heupen en je taille door middel van coupe naden wegnemen. Deel het achterpand in drie delen, en teken op deze twee lijnen een coupe naad met de breedte van Y. De coupe naad die het dichtst op de zijnaad zit eindigt 7 cm boven de HH lijn. De coupe naad die het dichtst op MA zit, eindigt 5 cm boven de HH.
Stap 8: Als laatste moeten we ook nog een coupe naad in het voorpand maken. Deze begint op 10 cm vanaf de MV lijn en is ook weer ter breedte van Y en ter diepte van de halve HH.
En uiteindelijk ziet je patroon er dan ongeveer zo uit. De lijn in het midden knip je dus door, dit wordt de zijnaad van je rok. De MV en MA kan van je patroon leg je straks tegen de stofvouw.
Ga je met dit patroon aan de slag? Een paar tips:
- Kies voor een tricot of andere rekbare stof. Er zit geen split in dit patroon, dus zonder een stretch stof wordt het lastig bewegen 😉
- Teken voor een mooiere afwerking zelf nog een tailleband. Teken hiervoor een rechthoek ter breedte van de helft van je TO en ongeveer 10 cm hoog. Leg deze ook tegen de stofvouw bij het uitknippen van je stof.
- Ondanks de rekbare stof zou ik er wel voor kiezen om een rits te gebruiken, hierdoor rekt de stof minder uit. Kies voor een blinde rits en zet deze in de linker zijnaad.