Wil je leer gebruiken voor een DIY? Ga dan naar de IJhallen (of andere tweedehands markt)! Vaak worden er oude leren kledingstukken verkocht voor weinig omdat het model bijvoorbeeld al twee eeuwen uit de mode is. Een goede manier om goedkoop aan lappen leer te komen (hierbij geldt, hoe groter de maat hoe beter)! Een hele tijd geleden kocht ik voor een paar euro een suede leren rok die 5 maten te groot was. Tijd om hier iets mee te gaan doen!
Stap 1: haal de rok uit elkaar
Ik heb de rits eruit gehaald en vervolgens de naden lostornt. Mocht er een boord op zitten, dan kan je die er ook afhalen.
Vervolgens houd je een grote lap suede over.
Stap 2: Maak de taille op maat middels coupnaden
Sla de stof om jezelf heen zoals je wilt dat hij gaat vallen. Aan de achterkant speld je links en rechts af hoeveel stof er ingenomen mag worden. (dit kan je het beste door iemand anders laten doen, al is het mij prima alleen gelukt). Ook pin je een speld op de plek tot waar de coupnaad mag komen (dit is meestal het begin van je bil). Leg de stof weer gespreid op tafel en speld een langwerpige driehoek af op basis van de spelden die je er al in hebt gezet bij het passen. Pak naald en rijggaren en rijg vervolgens vanaf de punt onderin al zigzaggend een weg naar boven.
Trek het garen aan de bovenkant aan en je coupnaden worden vanzelf gevormd! Nu kan je de stof omdraaien en aan de achterkant de coupnaden vastnaaien.
Stap 3: Maak onderkant op maat
Om een mooie vorm voor de omslagrok te krijgen, Laat ik de zijkanten van de rok niet helemaal zo recht lopen als dat ze nu zijn. Ik zorg dat beide zijkanten iets schuin naar binnen naar beneden aflopen bij het omzoomen (foto links).
Vervolgens kan je de lengte bepalen en het restant eraf knippen (foto rechts). De lange strook die ik overhield heb ik gebruikt voor de boord en de te strikken delen.
Stap 4: de boord
Dit is het meest lastige gedeelte. De boord moet aan tweezijden lange stroken overhouden om mee te kunnen strikken. Om de rok te kunnen omslaan, moet aan één kant het strikgedeelte niet aan het uiteinde, maar op ongeveer een kwart van de boord geplaatst worden. De stroken suede die ik van de onderkant over had heb ik in drie delen geknipt (zie hieronder de stroken genummerd op de foto):
- één voor een los strikgedeelte, welke later aan op 1/4 van de boord wordt bevestigd;
- één voor de boord, met daaraan het andere strikgedeelte aan het uiteinde;
- het overige stukje voor de boord.
Als eerste heb ik het losse strikgedeelte (1) vastgestikt en binnenstebuiten gekeerd. Vervolgens speld je de langste (2) en kortste (3) stroken vast aan de bovenkant van de rok. Van het langste stuk (2) kan je het uiteinde alvast stikken en ook binnenstebuiten keren. Op de foto hieronder is dat stuk enkel vastgestikt en zoals je ziet nog niet omgekeerd.
De reden dat de vastgespelde boord uit twee delen (nummer 2 en 3) bestaat, is vanwege het losse strikgedeelte dat niet helemaal aan het uiteinde van de boord moet komen, maar op ongeveer een kwart van de boord. Je kan de losse strook (1) nu aan het uiteinde van strook nummer 2 vast maken.
Sla de boordstof om naar de binnenkant van de rok en speld de stof vast met de spelden aan de buitenkant. Wanneer je de boord met een stiksel aan de buitenkant vastmaakt, kan je precies op de naad stikken, zodat het stiksel later niet zichtbaar is.
Op de foto linksonder is het resultaat van de boord te zien. Vervolgens kan je de onderkant omzoomen (rechts).
Stap 5: laatste afwerking
In principe is de rok nu af! Ik koos ervoor om nog een drukknoopje aan de binnenkant van de boord maken zodat het niet alleen van de strik afhangt of de rok op zijn plaats blijft bij het dragen.
1 comment
[…] je de Before & Afters leuk? Hier zijn er nog een paar!: Before & After: Suede Wrap Skirt, DIY Wandspiegel aan touw, Before & After: Industrial lamp, Before & After: Button-up […]