Maak je eigen naaipatroon
Soms heb je gewoon iets in je hoofd om te maken, maar het juiste patroon lijkt er niet te zijn. En de skills om zelf een patroon te berekenen heb je niet. Dat idee maar laten gaan dan? Dacht het niet! Meer dan een goedpassend, geschikt kledingstuk heb je niet nodig.
Op de westermarkt heb ik onlangs een mooie, diep-bordeauxrode stof op de kop getikt. Net als vorig jaar is corduroy nog steeds helemaal in en daarom leek het me dan ook leuk een corduroy item toe te voegen aan mijn kast. Zeer geschikt dus om een mooi najaarsitem te maken!
Wat heb je nodig?
- Kledingstukken waarmee je het patroon kan tekenen
- Corduroy stof – 1,5 meter
- Patroonpapier
- Naaifournituren en een naaimachine
Het patroon uittekenen
Kies voor deze tactiek een kledingstuk uit die al het model heeft dat je voor ogen hebt. Ik wilde een iets wijder model, dus koos ik een shirt die ook wijd valt. Let hierbij overigens wel op de stofsoort. Gebruik bijvoorbeeld geen stretchstof, als de stof die je uiteindelijk gaat gebruiken niet stretch is. Dat maakt het op maat maken een stuk lastiger.
Vouw je voorbeeld shirt dubbel, speld het vast op patroonpapier en teken langs de randen. Ik ben met het achterpand begonnen, dus heb het shirt dichtgevouwen met de voorkant naar binnen. Start vervolgens met het overtrekken van het voorpand. Ik heb hier het patroon voor het achterpand voor gebruikt, maar het verschil in de halslijn (die is lager uitgesneden dan bij het achterpand) met een ander kleur getekend.
Mijn voorbeeldshirt is een oversized model, met een eenvoudige rechte mouw aangezet. Gezien ik lange mouwen wil voor de rib coltrui, heb ik het mouwstuk ook overgenomen en langer getekend (om de juiste lengte te bepalen, meet je jouw armlengte).
Als laatste dien je de col van de trui nog te tekenen. Hiervoor heb ik een ander kledingstuk gebruikt waar een col op zat. Let er hierbij op dat de stof van het kledingstuk net zoveel stretch bevat als de stof die je gebruikt. Hier ging ik even de mist in, met als resultaat dat mijn hoofd er niet door paste. 😉 Teken het patroon voor de col dus een aantal centimeter ruimer dan de voorbeeld col wanneer de stof minder stretch bevat.
Stof uitknippen
Vouw de stof dubbel en leg de patronen op de stof met de middennaad op de vouw van de stof. Knip de stofdelen uit.
Voor- en achterpand van de romp aan elkaar vastmaken
Dit is een spannend stuk, want zodra je de stukken in elkaar zet, zie je in hoeverre je getekende patroon is gelukt. Stik het voor en achterpand vast en pas het stuk dan even aan om te kijken of de pasvorm en maat goed zijn. Dit was gelukkig gelijk goed!
De mouwstukken
Stik nu de zijkanten van de mouwen vast zodat je twee ‘tunnels’ krijgt. Speld en stik deze vervolgens vast op rompgedeelte van de trui. Let er hierbij op dat de naden van de mouw en de schouder precies op elkaar liggen (zie de foto hieronder waarbij ik de trui aan heb).
Boorden van de mouwen
Om de mouwen af te werken maakte ik losse boorden. Vouw deze binnenstebuiten dubbel zoals op onderstaande foto en stik de uiteinden vast.
Speld vervolgens de mouw en de boord met de buitenzijden op elkaar vast en stik het vast. Sla de boord om richting het uiteinde van de mouw (zie foto rechts hieronder) en vouw tot de helft naar binnen. Let ook hier weer op dat de naden goedop elkaar aansluiten.
\
Speld het uiteinde aan binnenkant vast met de spelden aan de buitenkant en stik precies over de naad die je al hebt.
De col aanzetten
De volgende stap is het vastnaaien van de col. Leg de twee stofdelen met de goede kant op elkaar en naai de zijnaden dicht (als het waren naai je weer een tunnel). Vouw de tunnel tot halverwege binnenstebuiten, om een col te creëren. Naai de col vast aan de hals van de romp met de zijnaden aansluitend op de schoudernaden.
Het resultaat!
Zoom als laatste nog de onderkant om en de corduroy trui is af. Deze methode werkt echt nog makkelijker dan van te voren verwacht. Het leuke is dat je zo niet meer afhankelijk bent van de beschikbaarheid van patronen wanneer je iets specifieks in gedachten hebt.
Heb jij ooit deze methode gebruikt om een kledingstuk te maken?